111111111

Eekhoorns

Eekhoorns zijn kleine grappige zoogdieren, altijd leuk om die te observeren en te fotograferen. Hoewel ze er erg aaibaar uitzien, voeren ze onderling vaak flink strijd om het beschikbare voedsel en territorium. Ze kunnen elkaar flink toetakelen, zo had bijna elke van de 4 eekhoorns die in het gebied leven waarin ik ze fotografeer, wel een beschadiging. De ene miste een stukje oor, de andere was van een stuk staart ontdaan, enz.

Red squirrel (Sciurus vulgaris)

Wanneer je op een plek waar eekhoorns voorkomen dagelijks wat hazelnoten neer legt, heb je binnen de kortste keren nieuwe vrienden gemaakt.

Red squirrel (Sciurus vulgaris)

Zie deze maar eens blij zijn met een verse hazelnoot.

Eekhoorn Zonder pluimen Drinkend

Ook van een aangelegd poeltje wordt dankbaar gebruik gemaakt, de cirkels in het water geven de foto net wat meer uitstraling.

Een andere leuke uitdaging is om de eekhoorns springend vast te leggen. Allereerst moeten de eekhoorns ‘getraind’ worden. Op een verhoogd plateau worden ze gevoerd met hazelnoten. Wanneer ze dat zonder meer weten te vinden, wordt het plateau zo geplaatst dat ze het alleen maar kunnen bereiken door er op te springen vanaf een tak. Het plateau moet meer dan een meter hoog zijn, anders springen ze er gewoon vanaf de grond op. Zodra ze ook deze hindernis weten te overbruggen kan het feest beginnen. Eerst wachten op zonnig weer, want je hebt elke spat licht nodig om aan een korte sluitertijd te komen. Een ander lastig punt is de timing, afdrukken gaat het beste wanneer je de eekhoorn de tak bijna ziet verlaten. Maar het is wel ontzettend leuk om te doen.

IMG_5938

Oeps, dat wordt een harde landing…

IMG_7324

Kijk, dit gaat al een stuk beter…

IMG_7277

En terug met de buit, welke vrijwel direct in de grond verstopt wordt, elke hazelnoot weer op een andere plek. Een aantal van deze noten zullen ze niet meer terug vinden, deze kunnen in het voorjaar uitschieten en een nieuwe hazelaar voort brengen. Zo bouwen de eekhoorns zelf mee aan het bos.

IMG_3872

Soms lijken ze zelfs emoties te tonen, zoals deze hieronder in de regen…

IMG_6442

Of wat dacht je van deze; “Nee, ik heb echt niet aan die vetbol gezeten…”

IMG_5314

IMG_4112