Herfst
_ALC4979

Hoewel het eigenlijk nog zomer zou moeten zijn, lijkt de herfst alweer zijn intrede te hebben gedaan. Wanneer je in het bos of op sommige grasvelden kijkt, wordt dit gevoel alleen maar versterkt door een enorme explosie van paddenstoelen.

Dit jaar is het er nog niet van gekomen, maar vorige herfst ben ik een aantal dagen plat op de buik gegaan om onderstaande plaatjes te maken. In de ochtend heb je nog mooi zacht licht en vaak is het gras nog nat van de dauw. Dit geeft een erg mooi effect wanneer je zorgt dat je een erg laag standpunt gebruikt.

 

_ALC5107

Vliegenzwam _ALC4979

Detail van een vliegenzwam_ALC4998

De onderkant van een vliegenzwam_ALC4829

Deze vliegenzwam stond op de rand van een greppel. Door in de greppel te kruipen was het mogelijk om de zwam van onderen te fotograferen en in de achtergrond een paar mooie lichtvlekken ‘te plaatsen’. Met een dergelijke opname ben ik soms wel een half uur aan het schuiven, draaien en proberen tot ik tevreden ben met het resultaat. Met een klein uitklapbaar reflectiescherm heb ik de vliegenzwam van onderen wat bijgelicht, aangezien de foto is gemaakt met tegenlicht._ALC3149 _ALC5278