Zwarte specht
_ALC4154

In het voorjaar van 2014 liep ik door een beukenlaan in een bos waar ik vaak fotografeer. Al vaker had ik in die beukenlaan een zwarte specht gezien en ik hield de laan, zeker in het voorjaar, goed in de gaten. Deze dag was het raak, in een van de beuken hoorde ik een kloppend geluid, het was op zeker 10 meter afstand hoorbaar. Langzaam dichterbij sluipend en elk takje en blaadje vermijdend, kwam ik dichterbij de beuk waar het geluid vandaan kwam.

Heel voorzichtig schoof ik de poten van mijn statief uit tot de hoogste stand, om zoveel mogelijk op ooghoogte te komen met het gat in de beuk. Nog voorzichtiger sloop ik dichterbij, zolang de specht bleef hakken had hij mij waarschijnlijk nog niet gehoord. Toen ik dichterbij kwam kon ik zijn staartveren uit het gat zien steken, de specht zat er dus op zijn kop in. De verweerde randen van het gat toonden dat het een reeds bestaand gat was, wat nu door de specht werd schoon gemaakt of verder uitgehakt.

Voorzichtig zette ik mijn statief neer en richtte mijn Nikkor 200-400 richting het gat, hierbij trachtend een mooie achtergrond te creëren. Aangezien het bos nog kaal was zat er niet veel anders op dan wat takken tegen de blauwe lucht als achtergrond te kiezen. Na het kiezen van de compositie stelde ik alvast scherp tussen de twee randen van het gat, waar de specht zou moeten komen, want dat hij er een keer uit zou moeten komen, stond wel vast. Na enkele minuten hield het hakkend en kloppend geluid op en hoorde ik wat geritsel, nu was het zaak om goed op te letten. Ineens was daar zijn kop, snel drukte ik een paar keer af, in een flits was hij ook weer weg, luid roepend vloog hij weg tussen de bomen door.

_ALC0489

Ik besloot het gat goed in de gaten te houden en een plan te maken om de specht nog beter vast te kunnen leggen, aangezien dit nest voor een zwarte specht aan de lage kant zat, net onder de 4 meter. Op de terugweg naar huis begon er al een idee te borrelen, ik zou proberen een beugel te maken welke aan de boom naast de nestboom bevestigd kon worden zodat ik de camera bijna op gelijke hoogte kon krijgen met het nest.

In de schuur lag nog wel wat metaal om een beugel van te maken, het volgende probleem was om op die hoogte in de boom te komen. Gelukkig zijn er tegenwoordig erg handige telescoopladders verkrijgbaar, waar ik al vaker aan had gedacht er een aan te schaffen. Deze ladders passen, indien ingeschoven, makkelijk in de auto en zijn goed draagbaar. De maximale hoogte is zo’n 3,2 meter, dus daarmee zou ik al een eind komen.

Camranger

Dit was tevens een mooi moment om een ander gadget wat ik een tijdje geleden had aangeschaft eens te gebruiken; de Camranger. De Camranger is een klein kastje ongeveer ter grootte van een smartphone, met een ingebouwde wifi-server en een USB-aansluiting. Je sluit de Camranger via die USB-aansluiting aan op de USB-poort van je camera (de meeste moderne camera’s hebben daar de beschikking over) en met je smartphone of tablet kun je verbinding maken via wifi met de Camranger. Je dient wel eerst de bijbehorende gratis app te downloaden, welke je ook kunt vinden onder de naam Camranger in bijv. de app-store. Wanneer de verbinding is gemaakt en je de app hebt gestart, kun je vrijwel de gehele camera bedienen vanaf je smartphone op tablet; iso, programmastand, scherpstellen op een willekeurig punt, etc. Een ideale tool om je camera te bedienen wanneer deze buiten bereik is of onder een lastige hoek hangt, ligt of staat (bijv. bij macro werk dicht bij de grond zeer handig). Op het grote scherm van je tablet is het ook nog eens erg goed te zien hoe je uiteindelijke opname gaat worden, je hebt ineens live view XXL! Er zit wel enige vertraging in het beeld, maar voor de meeste toepassingen is het zeer goed bruikbaar en erg handig.

_ALC4099

Bovenstaande foto is nog genomen vanaf statief op de grond, de foto’s hieronder vanuit de naastgelegen boom op 3,5 meter hoogte.

_ALC4188

Het eerst volgende vrije uurtje meteen met alle spullen naar de spechten toe. Alles geïnstalleerd en met de iPad op veilige afstand (voor de spechten zelf dan, een zwarte specht is een schuwe soort) achter een boom plaats genomen. De Camranger haalt in het vrije veld met gemak 40 meter, waarmee je je al zittend op de grond buiten de fear-circle van de specht bevindt.

Het was vaak lang wachten, maar het was zeker de moeite waard, want wat is het toch een prachtige vogel als je hem zo tegen die beuk ziet zitten, volledig in beeld van de 200-400mm. Vooral het mannetje met zijn grotere rode kuif, welke aan de voorzijde doorloopt tot aan de snavel.  Het scherpstellen viel nog niet al tijd mee op die afstand, je doet dat in de app door gewoon op het scherm te tikken met je vinger op de plek waar je het scherpstelpunt wilt hebben, dus onafhankelijk van de scherpstelpunten in je camera. Dat heeft een groot voordeel bijv. bij een foto als hierboven, waarbij de specht zich net buiten de scherpstelpunten van de camera bevindt. Het is echter wel wat langzamer dan de scherpstelfunctie in de camera zelf d.m.v. de ontspanknop. Meestal stelde ik de eerste keer dat de specht kwam scherp, om dan bij zijn volgende bezoek een aantal opnamen te maken. Het voeren van de jongen ging nl. razendsnel, de spechten zaten soms maar een seconde voor het nestgat voordat ze naar binnen gingen. Al met al een erg leuk project om te doen en een erg mooie soort.

_ALC4437

Black Woodpecker (Dryocopus martius)

Black Woodpecker (Dryocopus martius)En het jonge mannetje, welke eens komt kijken in de nieuwe wijde wereld. In totaal zijn er 2 jonge mannetjes en een vrouwtje uitgevlogen, voor zover ik het heb kunnen volgen.